شستشوی فرش ماشینی

فرش کالای بادوامی است که جهت حفظ و نگهداری مناسب حتماً باید مورد شست و شو قرار گیرد چراکه ماندگاری آلودگی ، گرد و غبار و … از عمر و دوام قالی می کاهد . از طرف دیگر فرش کف پوش منازل بوده و سطح وسیعی را پوشش می دهد پس کثیف شدن ، ریختن مواد مختلف روی آن ، ایجاد لکه و … از موارد اجتناب ناپذیر خواهد بود .
ادعای درستی است اگر بگوییم شست و شوی فرش دغدغه مهم خانم های خانه دار است خصوصاً در ایامی چون عید نوروز که خانه تکانی از آداب و رسوم ایرانیان به شمار می رود . قالی شویی ها در نقاط مختلف کشور از میزان استرس خانه تکانی شب عید کاسته اند و بهترین روش شست و شو اعتماد به قالی شویی های معتبر است خصوصاً در مورد فرش های نفیس ، ابریشم و یا فرش هایی که بسیار کثیف هستند .
فرش ماشینی معمولی( انواع ایرانی، خارجی و آکرلیک)
فرش ماشینی درجه یک( پشم، ابریشم گونه، فانتزی: ایرانی، ترک و بلژیکی و …)
فرش های ماشینی در ایران اگر چه ظاهری بسیار نزدیک به فرش های دستبافت دارند ولی ساختاری کاملا متفاوت داشته و روش شستشو و تجهیزات مورد نیاز آن ، مغایر با فرش دستبافت می باشد.شستشو و نظافت فرش از اهمیت ویژه ای برخوردار است و رعایت اصول و قواعد خاص آن سبب خواهد شد تا فرش کیفیت اولیه خود را از دست نداده و حتی الامکان خصوصیات ظاهری و ساختمانی خود را حفظ کنند.
این نوع از فرشها با جنسهای مختلفی برای کاربردهای متفاوتی تولید می شوند.چنانچه در تولید آنها از الیاف با کیفیت استفاده شود و کنترل کیفی مناسب در هنگام تولید و پردازش اینگونه از فرشها صورت گیرد و همچنین با نگهداری اصولی از آن در حین استفاده، جلوگیری از رسیدن رطوبت به آن و در نهایت مهمترین نکته شستشوی اصولی سبب افزایش عمر فرش ماشینی میشود.
فرشهای ماشینی به دلیل استفاده از مواد اولیه مصنوعی و داشتن مواد پلاستیکی در گره ها و تارو پود،ذرات خاک و گرد وغبار را بیشتر از سایر فرشها در خود نفوذ داده و باعث کدر و تیره شدن ظاهر فرش میشود بنابراین باید در شستشو، متد خاص و منطبق با ویژگی های ظاهری و ساختاری آنها رعایت شود. امروزه دردنیا بدین منظور ماشین آلات مخصوصی طراحی شده که عملیات شستشوی فرش ماشینی را با بهترین کیفیت و بدون هیچ گونه صدمه ای به آن با سرعت بالا انجام می دهد. خط مکانیزه شستشوی و خشک کن فرش ماشینی در قالیشویی ساروق با این ماشین آلات تجهیز گردیده است.
شستشوی فرش ماشینی در قالیشویی ساروق در دو گروه فرشهای ماشینی معمولی و فرشهای ماشینی درجه یک ارائه میشود که هر کدام از آنها مراحل خاص خود را دارا میباشند.
باید متذکر شد که از مواد شوینده موجود در منازل جهت شستشوی فرش استفاده نکنید. برای شستشوی فرش مواد شوینده خاصی وجود دارد که کاملا خنثی بوده و فاقد ترکیبات اسیدی و یا قلیایی شدید میباشند. در کارگاههای قالیشویی معتبر از این مواد شوینده مناسب برای شستن فرشهای شما استفاده می گردد.
شست و شوی انواع فرشهای ماشینی در قالی شویی ها طی چند مرحله انجام می گیرد ابتدا توسط دستگاه های مخصوص خاک گیری شده و بعد به میزان زیادی آبدهی می شوند تا کاملاً خیس و تر شوند در نهایت با ورود به دستگاه اتوماتیک و کاملاً نظارت شده شست و شو و آبکشی می شوند . با این حال ممکن است به دلایل مختلف افراد ترجیح دهند بجای سپردن کف پوش منازل به قالی شویی ها عملیات شست و شوی فرش را خود بر عهده بگیرند پس لازم است نکاتی در این رابطه بدانیم . در این مقاله سعی داریم در مورد فرش ماشینی ونحوه ی شستشوی آن با مواد شوینده مختلف توضیح دهیم .
فرش ماشینی و شستشوی آن با شامپو فرش
رایج ترین روش بکار بردن شامپو فرش است . ابتدا سطح فرش را با جارو برقی یا هر وسیله مکنده دیگری تمیز کرده تا عاری از هر نوع گرد و غبار شود چراکه باقی مانده و ترکیب آلودگی ها با شامپو و آب موجب کثیفی بیشتر می شود . نکته مهم استفاده از برس یا مسواک نرم است ، زبری برس باعث از بین رفتن الیافت خاب می شود . مورد دیگر استفاده از آب گرم و ولرم است ، آب داغ موجب آسیب شده و آب سرد قدرت پاک کنندگی ندارد .
شامپو فرشها انواع مختلف دارند هرچه خاصیت اسیدی و جوهر نمک بیشتری داشته باشند قدرت پاک کنندگی بیشتری داشته و البته میزان آسیبی که به فرش می زنند هم بیشتر خواهد شد . انتخاب شامپو بستگی به درجه کثیفی و جنس خاب فرش دارد . شامپو را با آب ولرم مخلوط کرده و آن قدر هم می زنیم تا کف کند ، کف حاصله را روی فرش ریخته و با برس نرم روی آن می کشیم و پس از تمیز شدن با دستمال ، حوله و یا پارچه تمیز کف را جمع و آب را از سطح فرش جمع می کنیم .
شست و شوی فرشهای زمینه روشن
فرش های روشن در بین عموم از نظر هارمونی با دکوراسیون محبوبیت بیشتری دارند اما به علت سختی شست و شو ، جذب و آشکار بودن آلودگی و لکه در خرید مورد تردید قرار می گیرند . دغدغه اصلی کسانی که در کف خانه هایشان فرشهای زمینه روشن و کرم پهن می کنند تمیز و درخشندگی آن ها ست . در این قسمت راهکاری را ارائه می دهیم تا با استفاده از آن بدون فرستادن فرش به قالی شویی و تنها با استفاده از شامپو و آمونیاک مانند روز اول زیبا و براق شود .
قبل از اقدام لازم است لکه های احتمالی موجود در سطح فرش تمیز شود و برای این کار لازم است متناسب با نوع لکه از موارد مختلفی جهت برطرف کردن آن استفاده شود . در روش شست و شوی فرش با محلول ابتدا محلولی شامل دو فنجان آب گرم و یک قاشق سرکه سفید به همراه دو قاشق شامپو فرش آماده کرده و درون بطری اسپری می ریزیم . محلول را در هر نقطه که لازم می دانیم اسپری کرده و با اسفنج ، برس نرم ، حوله و یا دستمالی تمیز روی فرش کشیده تا تمیز و براق شود
این کار را چند بار تکرار می کنیم و در نهایت آب سطح فرش را با دستمال خشک کاملاً می کشیم
تا از نفوذ در تار و پود و ایجاد پوسیدگی جلوگیری شود . اگر باز هم فرش به تمیزی دلخواه شما نرسیده باشد می توانید از اسپری کردن محلول سفید کننده کلری یا پرقدرت پراکسید هیدروژن ۳ درصد به همراه آب گرم استفاده نمایید . دقت نمایید که ترکیب سفید کننده کلری با آمونیاک سمی و انفجار زا است ، پس از ترکیب دو مایع آمونیاک و سفید کننده کلری شدیداً خودداری نمایید . قسمتی از فرش را که با محلول پراکسید هیدروژنه یا سفید کننده کلری آغشته کرده اید سریع باید آبکشی و خشک شود چراکه ماندگاری آن موجب تغییر رنگ الیاف و پوسیدگی خواهد شد . برای آبکشی تشتی در زیر محل مورد نظر قرار داده و به آهستگی آب گرم را روی فرش ریخته و به سمت تشت هدایت می کنیم .
در حین آبکشی بهتر از قسمت آلوده را با برس یا مسواک ماساژ داده تا هم آلودگی و هم آب به خوبی خارج شود . پس از اطمینان از خروج کاملاً مواد شوینده از بافت ها نوبت به آبگیری و خشک کردن می رسد ، می توان با استفاده از دستمال یا حوله آب اضافه را کاملاً جمع کرده و با گذاشتن پنکه در مقابل محل شست و شو عملیات خشک کردن را پایان داد .
از بین بردن چروک فرش شسته شده
بار ها برایمان اتفاق افتاده است که پس از دریافت فرش از قالی شویی و پهن کردن در کف منزل با چین و چروک حاصل از تا زدن فرش در هنگام حمل و نقل و یا چین و چروک باقیمانده در هنگام خشک شدن مواجه می شویم ، به مرور زمان این موارد از بین می روند اما با استفاده از راهکارهای زیر می توان نسبت به رفع سریع آن ها اقدام کرد .
تأثیرگذارترین روش قدرت فوق العاده بخار شو است . بخار شو را آماده و پس از اطمینان از بسته بودن مخزن با استفاده از سری مناسب روی قسمت های چروک خورده چند بار بخار شو کشیده و مانند قبل فرش صاف خواهد شد .
استفاده از اجسام سنگین و اسپری کردن آب هم مانند بخار شو عمل می کند اما در طی مدت زمان طولانی تر ، مقداری آب روی فرش اسپری می کنیم ( بهتر است از آب مقطر استفاده شود تا مواد و املاح موجود در آب به داخل فرش نفوذ نکند ) در حدی که قدری نم ایجاد شود و از خیس کردن خودداری می کنیم ، سپس جسمی سنگین روی آن قرار داده و پس از چند ساعت برمی داریم ، خواهیم دید که اثری از چین و چروک باقی نمی ماند .
قالیشویی ساروق در خدمت بهداشت خانواده
- شعبه شمال تهران: ۲۲۲۷۷۱۲۴ – ۲۲۹۰۸۷۱۲
- شعبه شرق تهران: ۷۷۸۰۰۴۵۵ – ۷۷۴۰۶۰۸۱
- شعبه مرکز – غرب تهران: ۸۸۹۴۶۲۹۱
- شعبه جنوب تهران: ۳۳۳۱۲۴۶۲